Dečiji stomatolog: bauk ili prijatelj?

Sigurno znate primere ljudi u svojoj neposrednoj okolini koji se baš istinski plaše zubara i odgađaju redovne kontrole samo zato što se tresu pred svaki pregled, a kako se to ne bi desilo i vašem detetu, dečiji stomatolog mora biti sa pažnjom biran.

Postoje i razni načini kako da dečiji stomatolog ne izazove već od prvog pregleda strah kod mališana, ali i određeni saveti koje svaki dečiji stomatolog mora dati roditeljima već prilikom prve kontrole.

Kako da dečiji stomatolog ne izazove traume

Svaki dečiji stomatolog će vam najpre dati savet koji se sastoji od činjenice da prva poseta zubaru mora biti zakazana onda kada izraste prvi mlečni zub. Tako će dete, kao dovoljno malo, razviti prijateljski odnos sa stomatologom.

Dalje, u kasnijem uzrastu dečiji stomatolog može postati pravi bauk, onda ako dete čuje za neprijatna iskustva starijih ili dece iz okruženja. Zato je važno da dečiji stomatolog ima dovoljno strpljenja prilikom prvog i svakog narednog susreta, te da malo-pomalo osvaja pažnju deteta.

Nemojte se razočarati ako dečiji stomatolog ne uspe iz prve da privoli vaše dete da se opusti i da zajednički rade na problemu sa zubima, odnosno sprovođeju rutinske kontrole. Nekada je potrebno da se dečiji stomatolog i po nekoliko puta sretne sa detetom, svaki put bude strpljiv i pažljiv, kako bi se dete potpuno opustilo u zubarskoj stolici.

Šta sve treba da savetuje dečiji stomatolog

Najpre, dečiji stomatolog bi već prilikom prve posete trebalo da savetuje roditelje o svim načinima održavanja oralne higijene. Zube i usnu duplju je, kako savetuje svaki dečiji stomatolog, potrebno redovno čistiti, i neizostavno pre spavanja, kako se tokom noći bakterije u ustima ne bi razvile u karijes.

Dalje, dečiji stomatolog bi trebalo da sugeriše korišćenje mekane male četkice za zube, zaobljenog vrha, onda kada su detetu tek izrasli zubi. Kasnije će vam dečiji stomatolog skrenuti pažnju na paste za zube koje su prilagođene dece, kao i na period kada je potrebno početi sa njihovom upotrebom.

Na samom kraju, u nešto starijem uzrastu, dečiji stomatolog će vam objasniti značaj korišćenja konca za zube, kao i kako detetu najlakše objasniti kako da ga upotrebljava.

I ne zaboravite – svaki dečiji stomatolog apeluje na redovne kontrole, između kojih razmak mora biti tri meseca.

Kako da dečiji stomatolog bude izabran

Najpre, pored profesionalnosti u svom poslu, dečiji stomatolog mora biti izuzetno strpljiv i pažljiv, kako bi se dete priviklo na ordinaciju i odnos sa njim.

Kako dečiji stomatolog ne bi postao bauk, morate birati upravo ovakve ljude kao zubare svog mališana. Takav dečiji stomatolog neće praviti problem ni ako se nekoliko poseta zaredom dogodi, sve kako mališan ne bi razvio strah od zubarske ordinacije.

Dalje, bilo bi dobro da dečiji stomatolog objasni mališanu, onda kada je on u prilici da to razume, i čemu služe instrumenti, kao i sve postupke kojima popravlja zub i slično. Nijedna popravka u ovom periodu ne bi trebalo da boli, i to svaki dobar dečiji stomatolog dobro zna, te je važno birati onog koji sa izuzetnom pažnjom radi svoj posao.

One thought on “Dečiji stomatolog: bauk ili prijatelj?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *