Podmazivanje šivaće mašine

Ovo je lako na vintage mašini. Donjem mehanizmu se pristupa prevrtanjem na stranu kao u prethodnom koraku, a gornjem mehanizmu se generalno može pristupiti uklanjanjem nekoliko vijaka koji drže gornji poklopac.

Na modernoj šivaćoj mašini za plastiku obično ćete morati da uklonite određeni broj vijaka, a zatim ćete možda morati da otpustite seriju kopči koje drže dve polovine plastičnog kućišta. Ispitajte pukotinu između njih tankom špatulom ili tupim skalpelom ili tankim nožem kako biste utvrdili gde su štipaljke. Pazite da ga ne umetnete predaleko ili da oštetite plastiku. Udaranje lopatice tako da podiže jednu stranu kućišta, a istovremeno pritiska drugu, trebalo bi da otpusti obližnju kopču. Umetnite staru kreditnu karticu, plastični alat, gitarski plektrum ili bilo šta slično u tako napravljen otvor kako biste sprečili ponovno zaglavljivanje isječka dok pokušavate za sljedeću. Tvrdoglavo odbijanje slučaja da se raspadne često znači da postoji još jedan zavrtanj, koji je možda skriven ispod nalepnice ili gumene noge.

Dobivši pristup gornjem i donjem mehanizmu, lagano okrenite ručni točak da biste videli koji se bitovi pomeraju. Sve što se kreće treba podmazivati na ležajevima, zglobovima ili kliznim površinama, osim najlonskih zupčanika, točkova ili grebena – oni su uglavnom podmazani za ceo život.

Koristite samo ulje za šivaće mašine. Nikada ne koristite biciklističko ulje, motorno ulje, mast, maslinovo ulje, vazelin ili bilo šta drugo. Ništa od toga nije pogodno za šivaće mašine.

Nanesite ne više od kapi ulja na svaki ležaj ili spoj. Obrišite sav višak pre nego što dođe u priliku da kapne.

U slučaju starinske šivaće mašine koja je dugo bila van upotrebe, mehanizam može biti veoma krut ili se potpuno zaglavio. Temeljito ga podmažite (ali obrišite sav višak) i ostavite neko vreme da ulje prodre. Ponovite po potrebi sve dok ne radi glatko.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.