Pelet cena, kriza sa peletom

Na pelet se u Srbiji, podaci su Privredne komore Srbije, greje oko 100.000 ljudi. Mnoga domaćinstva u Srbiji su pre pet godina ugradila kotlove za pelet. Lakše se koridti od drva i sve je elegantnije. Pelet nastaje predaom drveta, u svetu uglavnom od tpada kod nas je drugačije.

Zoran Simon iz Valjeva tvrdi kako su godišnje ugrađivali i do 100 sistema za grejanje na pelet. Tamo gde neje bilo gasa prelazilo se na pelet. Jer pelet im je mnogo lakši od drva za održavanje i svakodnevnu upotrebu.”

Za ugradnju kotla za pelet potrebno je, dodaje on, najmanje 2.500 evra za kuću od 100 kvadrata, ali se mnogima računica pokazala isplativa.

Pada interesovanje za pelet

wood pellets

Ipak, poslednje dve godine interesovanje je drastično palo, pa su prošle godine ugradili samo pet sistema, dok ove godine, dodaje Zoran Simon„ niko ne želi da se prebaci na pelet jer je preskupo”. Cena peleta je drastično porasla.

Braunović je rekao da je nekorektno da proizvođači peleta sada cenu peleta računaju na osnovu prosečne cene drveta koga nabavljaju od Srbijašume i privatnika koji su podigli cene na oko 9.000 dinara po kubnom metru.

Dodao je da je za tonu peleta potrebno oko dva metra drva koji koštaju kod privatnika ukupno oko 15.000-16.000 dinara ili kod Srbijašuma 8.000 dinara, a pelet prodaju po 300-400 evra po toni.

Istakao je da deo zasluga za tako visoku cenu imaju i trgovci koji koriste nervozu na tržištu i neopravdanao dižu cenu peleta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.