Iskustva sa gubitkom kose jednog Rusa

O svemu što se tiče borbe protiv ćelavosti u društvu se posebno ne razgovara i praktično nema razmene iskustva nakon različitih postupaka. U ovom članku ću vam reći šta sam naučio nakon pet godina i oko pola miliona rubalja troškova (pretvoreno u dinare oko 650 000 dinara).  Što po ekonomskoj računici izađe da bi bila mnogo manja cena transplantacije kose.

Poseta trihologu i traženje rešenja problema gubitka kose

Tako mi je otprilike sa 24 godine postalo očigledno da sam ćelav. Prihvativši neizbežno, počeo sam da proučavam to pitanje. Slušao sam par stotina neželjenih saveta da „samo treba da obriješ glavu“i sl. Kao rezultat toga, otišao sam na konsultacije kod trihologa, platio 2500 rubalja i saznao da imam androgenu alopeciju – AHA, što u običnom narodu nazivaju „ćelavost po muškom obrascu“.

Dijagnozu može uspostaviti samo triholog, kao i vi, vaša rodbina, prijatelji, kolege,  partneri, poznati terapeut, slučajni prolaznici, poznanici sa Interneta, ali ostali ne mogu 😀.

Najverovatnije dijagnoze koje možete dobiti od trihologa

Androgena alopecija ili AGA. Istanjivanje kose, što dovodi do ćelavosti parijetalnog i frontalnog regiona kod muškaraca i do proređivanja kose u centralnom delu glave, šireći se na bočne površine kod žena. Razlog je taj što su dlake smeštene u ovim oblastima osetljive na polne hormone koji ih polako ubijaju.

Ako ste muškarac i oćelavite, postoji 95% šanse da je to posledica AGA. Za žene je ova verovatnoća oko 50%. Stanje je genetske prirode, ne može se izlečiti, ali možete se manje ili više efikasno nositi sa simptomima. Dijagnoza se može postaviti čak i nakon letimičnog vizuelnog pregleda, mada ponekad lekar može da koristi mikroskop za pristojnost. Situacije u kojima je potrebno više pregleda je retka.

Difuzni gubitak kose. U ovom slučaju genetika nema nikakve veze sa tim. Najčešći uzroci takve ćelavosti su trovanje, zračenje, pakleni stres, nedostatak vitamina, neuhranjenost, razne gljivice i bolesti.

Ako vam je ovo dijagnostikovano, prestanite da čitate članak i počnite da tražite uzrok. Obično je ovo prvi znak zaista ozbiljnih problema. Definitivno ne bi trebalo da radite transplantaciju, ali ako pronađete razlog, velika je verovatnoća da će se kosa – ili deo nje – vratiti bez ikakve operacije.

Kako se dalje borio možete pročitati ovde

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.