Plasticne septicke jame informacije

Svaki vlasnik septičke jame se zapitao: koliko dugo traju septičke jame? Na kraju krajeva, će morati da zameni jamu. Odgovor zavisi od materijala od kojeg je napravljena septička jama i da li je pravilno održavana. Objasnićemo koliko dugo možete očekivati da vaša septička jama traje i kako maksimizirati njen vek trajanja.

Prosečna životna dob septičkih jama

Evo prosečnog veka trajanja za svaki tip septičke jame:

Čelik: Prosečan vek trajanja čelične septičke jame je 15 do 20 godina. Iako je čelik jak materijal, obično rđa kada se koristi kao septička jama, što mu daje mnogo kraći rok trajanja u odnosu na druge materijale za septičke jame.
Betonska: Prosečan vek trajanja betonske septičke jame je 40 godina. Beton nije podložan rđanju i dovoljno je jak da izdrži veći pritisak, kao što je saobraćaj.
Plastika: Prosečan vek trajanja plastične septičke jame je 50 godina. Plastične jame su podložnije stresu i izazovnije za instalaciju, što može smanjiti njihov vek trajanja.

Iako ovo predstavlja opšti vodič koliko dugo bi vaša septička jama trebalo da traje, postoji mnogo faktora koji mogu ograničiti njen vek trajanja. Vrsta zemljišta može doprineti ranim problemima. Kiselije zemljište može oštetiti plastične i metalne jame. Takođe, saobraćaj preko septičke jame može slomiti plastičnu jamu. Uslovi okoline (kao što su zemljotresi) mogu smanjiti vek trajanja svake jame.

Izaberite novu septičku jamu

Važno je izabrati pravi materijal za septičku jamu za vašu specifičnu lokaciju i potrebe kako biste maksimizirali njen vek trajanja. Najbolje je sarađivati sa stručnjakom za vodoinstalaterske usluge kako biste doneli tu odluku. Nakon što ste izabrali, takođe treba pravilno održavati jamu.

Produžite životni vek svoje septičke jame

Što više produljite vek trajanja svoje septičke jame, bez ugrožavanja njenog efekta ili sigurnosti, manje će vas koštati. Stoga je u vašem najboljem interesu da pravilno održavate jamu. Evo nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste osigurali da izvučete najviše iz svoje septičke jame:

Redovno praznite: Da biste izbegli koroziju i stres na septičkoj jami, redovno je praznite. Ako često ostavljate jamu punom tečnosti, verovatno skraćujete njen vek trajanja.
Zaštita od drveća: Ako imate drveće blizu septičke jame ili kanalizacionih cevi, ključno je sprečiti da korenje ometa sistem. Korenje drveća može slomiti cevi i oštetiti septičku jamu tokom vremena.
Pravilan odvod: Ako zemljište zadržava previše vode, pritisak može podići lakše jame, često lomeći povezane cevi. Ovo je učestaliji problem kod plastičnih septičkih jama.

Kako se ponaša vaša septička jama?

Većina vlasnika septičkih jama ne zna kako njihova jama funkcioniše ili da li će uskoro morati da je zamene. Dobra vest je da bilo koji vodoinstalater koji pruža usluge septičkih jama može vam reći koliko će vaša septička jama verovatno ostati u dobrom stanju ili šta treba uraditi da se produži njen vek trajanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.